Portuguese Cork
Cork is an
impermeable, buoyant material found in our daily lives and it has many useful
purposes, from production of shuttlecocks used in badminton to wine bottle stoppers,
but the question is where does it come from?
Actually, Cork is a
piece of bark, which is harvested from the Cork Oak trees. Preparing the cork
for production involves highly skilled work as well as specific knowledge.
Probably the hardest part is to skillfuly harvest cork oak‘s bark without
damaging the surface of a tree, otherwise it can die. That‘s why special axes
are used in this process. Another important skill is to harvest the bark in
pieces as large as it is able to, without making small cracks in separate
pieces. This is important if cork will be used for example in decoration of the
walls.
The most important supplier of cork is Portugal. It provides half of world‘s commercial cork output, because Portuguese climate is just right for Cork oak trees to grow. In Portugal, Cork market provides 12000 places of work and cork production totals in 50% of economy of northern Portugal, so this material makes a big contribution to Portuguese people life satisfaction.
Portugalijos kamščiai
Kamštis yra sandari, plūdri, dažnai mūsų kasdieniame gyvenime
pasitaikanti medžiaga, turinti nemažai paskirčių, nuo badmintono kamuoliukų
gamybos iki kamščių buteliams uždaryti. Visgi natūraliai iškyla klausimas, iš
kur atsiranda kamštis?
Kamštis yra medžio žievės dalis, kuri būna nukirsta nuo kamštinių
ąžuolų. Kad paruošti kamštį gamybai reikia turėti specifinių žinių. Turbūt
sunkiausia dalis yra tinkamai nukirsti žievę, nepažeidus medžio kamieno, kitaip
medžiui gręsia mirtis, todėl šiam procesui yra naudojami specialūs kirviai.
Kitas svarbus momentas yra sugebėjimas nukirsti kuo didesnius žievės gabalus,
nepadarant įtrūkimų šiose žievėse. Tai yra svarbu, jei kamštis bus naudojamas
pavyzdžiui namų sienų dekoracijai.
Po žievės nukirtimo, kamščio gabalai yra džiovinami ir paruošiami
gamybai. Kad nukirsti nuo kamštinio ąžuolo žievę, šis medis turi būti bent 25
metų amžiaus, o kirtimų ciklas yra kas 9 metus. Visgi iš pirmųjų dviejų kirtimų
gautas kamštis būna blogesnės kokybės.
Pati svarbiausia kamščio tiekėja yra Portugalija. Ši šalis aprūpina
pasaulį puse viso pagaminto kamščio. Taip yra todėl, kad Portugalijos klimatas
yra kaip tik tinkamas kamštinių ąžuolų augimui. Portugalijoje kamščio rinka
sukuria 12000 darbo vietų ir sudaro 50% šiaurės Portugalijos ekonomikos, taigi
kamščio gavyba sudaro didelę dalį Portugalijos gerbūvio.
Kamštis yra naudojamas gaminant įvairius produktus: plūdes, badmintono
kamuoliukus, taip pat naudojamas namų dekoracijoms, bet daugiausiai kamščio (apie
60%) yra panaudojama gaminant kamščius buteliams. Šie natūraliai išgauti
kamščiai idealiai tinka užkimšti vynui, ypač jei norima vyną sendinti, todėl
vyno kamščių paklausa visą laiką skatino kamštinių ąžuolų sėjimą ir kamščių
gamybą. Kamštinių ąžuolų miškuose taip pat egzistuoja daug augalų ir gyvūnų
rūšių. Deja pastaruoju metu yra padidėjusi sintetinių kamščių gamyba, kuri šiuo
metu sudaro 8% butelių kamščių rinkos dalies. Jeigu tendencijos išliktų tokios
pačios, netolimoje ateityje sintetiniai kamščiai galėtų sudaryti 30 procentų
ekonomikos, galbūt net daugiau, kas būtų pražūtinga Portugalijos ekonomikai.
Pabaigiant norėčiau pasakyti, kad kamštis yra svarbi medžiaga dėl jos
unikalių savybių. Taip pat kamščio gavyba yra neatsiejama Portugalijos dalis,
todėl yra labai svarbu išsaugoti tradicinius, natūralius kamščius, o mes galime
padėti Portugalijai pirkdami vyną tik su natūraliais kamščiais.
Sem comentários:
Enviar um comentário