7.11.10

Dulce Pontes


Viena žymiausių fado atlikėjų laikoma Dulce Pontes.

Dulce Pontes gimė Montijoje netoli Lisabonos 1969 m. Iš pradžių Dulce ketino tapti pianiste, išmėgino ir aktorystės meną, demonstruodama savo aktorinius gabumus Portugalijos televizijoje ir teatre. Tačiau nusprendė pasirinkti dainininkės karjerą, kai būdama 18 metų laimėjo dainos konkursą savo gimtąjame mieste.

1991 m. sėkmingai sudalyvavo nacionalinėje Eurovizijos atrankoje- buvo išrinkta nugalėtoja ir su daina Lusitana Paixão atstovavo savo šaliai Eurovizijos dainų konkurse, kur užėmė ketvirtąją vietą- tai aukščiausias ligšiolinis Portugalijos atlikėjų pasiekimas.

1992 m. Dulce Pontes išleido savo debiutinį albumą Lusitana. Tai nebuvo albumas su tradicine fado muzika, mat daininkės muzikiniame pomėgių rate yra ne tik klasikinis fado. Dulce renka senas, ne kartą visai užmirštas kompozicijas, pasleptas gilioje Portugalijos provincijoje. Tačiau jos interpretacinių sugebėjimų dėka tos paprastos liaudiškos dainos neretai tampa muzikos šedevrais. Ir taip pvz. Lusitanoje galima išgirsti lengvus popmuzikos kūrinius susiliejusius su folk muzikos elementais.

Sekančiame albume Lágrimas, išleistame 1993 m., taip pat- netradicinė, gan nekonvencialios aranžuotės fado muzika, praturtinta šiuolaikinės portugalų muzikos elementais. Į savo kūrinius Dulce įpynė ir tradicinius arabiškos ir bulgariškos muzikos elementus bei įvedė naujus muzikinius instrumentus. Tas sugebėjimas jungti tradicinį fado su įvairių stilių muzika, naujų žanrų ir muzikos formų panaudojimas greitai tapo Dulce Pontes kūrybos atpažinimo ženklu. Didelio populiarumo minėtame albume sulaukė daina A Canção do Mar. Šitas kūrinys tai ko gero labiausiai žinoma užsienyje portugalų daina, daugkart įrašyta ir ne kartą sudainuota naujų atlikėjų visame pasaulyje.

O Primeiro Canto, išleistas 1995 m., buvo pripažintas ambicingiausiu ir geriausiu Dolces albumu. Naujovės šitame albume- jazzo elementai ir akustinės dainų versijos. Daugelis kūrinių parašė pati Dolce. Ieškodama medžiagos ir inspiracijų būsimam albumui dainininkė apvažiavo turbūt visus Portugalijos regionus ir kaimelius, taip atrasdama tradicines melodijas ir instrumentus.

2003 m. buvo ypač sėkmingi Dulce Pontes karjeroje. Tais metais buvo išleistas albumas Focus, įrašytas kartu su italų kompozitoriumi Maestro Ennio Marricone. Dulce sudainavo ne tik žinomus Marricone kūrinius- tarp albumo dainų atsirado ir visiškai naujos kompozicijos, sukurtos Marricone specialiai tai progai. Focus užduotimi buvo parodyti visą kūrybinį Dulce Pontes potencialą. Muzikos kritikų teigimu, šiam albumui pavyko tai padaryti.

Visa Dulce Pontes kūryba patvirtina tai, kad jinai yra įžymi fado atlikėja, bet kartu parodo jog Dulce neketina sustoti ties klasikinio fado. Nuo pat savo karjeros pradžios Dulce Pontes ketino būti visapusiška fado atlikėja, gebanti ir nebijanti jungti įvairios stilistikos muziką. Būtent to gebėjimo ir nepakartojimo balso dėka Dulce Pontes tapo viena žinomiausių ir labiausiai vertinamų Portugalijos atlikėjų.


Sem comentários:

Enviar um comentário