
Portveino atsiradimo istorija yra neįtikėtinai paprasta. Keliai, kurie kadaise atvėrė Portugalijai pasaulį, vėliau tapo keliais, kuriais keliavo Porto vynas. Deja, į tolimas šalis gabenamas vynas statinėse imdavo rūgti. Tačiau išmoningieji vyndariai sugalvojo būdą kaip sustabdyti rūgimo procesą ir išsaugoti vyno saldumą– į gėrimą jie šliūkštelėdavo spirito.
Taip atsirado 16–20 laipsnių stiprumo natūraliai saldus vynas, kurio pavadinimas kilo nuo Porto regiono, kuriame susitelkę seniausias tradicijas saugantys vyno fabrikėliai.
Portveinas ne visada būna raudonas. Jis gali būti baltas arba geltonas. Šis vynas skiriasi ne tik spalva, bet ir ypatingu kvapu, išgarsinusiu jį visame pasaulyje. Portveinas, kamštmedis ir konservuotos sardinės - pagrindinės šalies eksporto prekės. Dėl to portugalai su dideliu malonumu geria tikrąjį portveiną, kurį paprastai patiekia desertui prie sūrio arba pyragaičių.
Porto mieste turistai gali susipažinti su portveino istorija, patirti daug įspūdžių aplankant vyno rūsius ir gamyklėles, kur sudėtos ištisos virtinės statinių su įvairaus senumo vynais. Turistai kviečiami susipažinti su portveino istorija, rūšimis, auginimo ypatybėmis, taip pat pasakojama apie geriausius vyndarius, taip pat apie Douro upės regioną, kur auginamos vynuogės.
Be portveino, iš daugelio čia gaminamų vyno rūšių patys portugalai labiausiai mėgsta madeirą ir vinho verde – žalią vyną.
„Ir pats geriausias vynas, geriamas vienumoje, gali virsti actu.“
Sem comentários:
Enviar um comentário