29.9.09

Portveinas



Portugalija – tai  šalis, kur baigiasi žemė ir prasideda vandenynas. Arba atvirkščiai – baigiasi vandenynas ir prasideda Europa. Viename iš svarbiausių uostų – Porto – prasidėjo portugališkojo vyno istorija. Lygiai taip, kaip jūros gėrybėmis, portugalai didžiuojasi ir savo vynu. Pietūs be taurės vyno čia tiesiog neįsivaizduojami – jis geriamas kaip vanduo. Parduotuvių lentynos lūžte lūžta nuo įvairiausių vynų, siūlomų įvairiausiomis kainomis: kiekvienam pagal skonį ir kišenę, neblogo vyno galima nusipirkti ir už eurą ar du. Portveinas, žinoma, brangesnis.

Portveino atsiradimo istorija yra neįtikėtinai paprasta. Keliai, kurie kadaise atvėrė Portugalijai pasaulį, vėliau tapo keliais, kuriais keliavo Porto vynas. Deja, į tolimas šalis gabenamas vynas statinėse imdavo rūgti. Tačiau išmoningieji vyndariai sugalvojo būdą kaip sustabdyti rūgimo procesą ir išsaugoti vyno saldumą– į gėrimą jie šliūkštelėdavo spirito.

Taip atsirado 16–20 laipsnių stiprumo natūraliai saldus vynas, kurio pavadinimas kilo nuo Porto regiono, kuriame susitelkę seniausias tradicijas saugantys vyno fabrikėliai.

Portveinas ne visada būna raudonas. Jis gali būti baltas arba geltonas. Šis vynas skiriasi ne tik spalva, bet ir ypatingu kvapu, išgarsinusiu jį visame pasaulyje. Portveinas, kamštmedis ir konservuotos sardinės - pagrindinės šalies eksporto prekės. Dėl to portugalai su dideliu malonumu geria tikrąjį portveiną, kurį paprastai patiekia desertui prie sūrio arba pyragaičių.

Porto mieste turistai gali susipažinti su portveino istorija, patirti daug įspūdžių aplankant vyno rūsius ir gamyklėles, kur sudėtos ištisos virtinės statinių su įvairaus senumo vynais. Turistai kviečiami susipažinti su portveino istorija, rūšimis, auginimo ypatybėmis, taip pat pasakojama apie geriausius vyndarius, taip pat apie Douro upės regioną, kur auginamos vynuogės.

Be portveino, iš daugelio čia gaminamų vyno rūšių patys portugalai labiausiai mėgsta madeirą ir vinho verde – žalią vyną.

 

Ir pats geriausias vynas, geriamas vienumoje, gali virsti actu.“

Sem comentários:

Enviar um comentário