21.3.10

Madeiros sala

Madeira – Portugalijos sala esanti Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje, garsėjanti savo įstabia egzotiška gamta.
Madeira buvo atrasta portugalų jūreivių XV a. pradžioje (būtent Madeiroje Kristupas Kolumbas mokėsi navigacijos ir planavo savo garsiąją kelionę). Ši sala yra ištisus metus populiarus kurortas, žinomas dėl savo vyno, gėlių, siuvinėjimo meistrų bei Naujųjų metų šventės, kurioje galima išvysti nepakartojamą fejerverkų šou, kuris yra įrašytas Gineso rekordų knygoje kaip didžiausias pasaulyje.

Geografinė padėtis ir klimatas

Madeiros sala yra nutolusi 520 km nuo Afrikos šiaurinių krantų ir 1000 km - nuo Europos, kas yra pusantros valandos skrydžio lėktuvu iš Lisabonos. Jos plotas yra labai nedidelis – tik 741 kvadratinis kilometras, ilgis 57 kilometrai, o didžiausias plotis vos 22 kilometrai, Madeiros pakrantė sudaro 150 kilometrų. Jos žymiausias jūros skardis, the Cabo Girão, yra vienas aukščiausių Europoje. Auksčiausias salos taškas yra Pico Ruivo viršuklnė, siekianti 1862 metrus.
Madeiros pietuose yra išlikęs senovinis laurų atogrąžų miškas, kuris yra laikomas pasaulio paveldu ir įrašytas į UNESCO paveldo sąrašą.
Madeiros salos geografinė poziciją ir kalnuotas kraštovaizdis lėmė labai malonų klimatą. Vidutinė metinė temperatūra čia gali pasiekti daugiau nei +20 °C. Saloje susiformavęs subtropinis klimatas, lemia mažą kritulių kiekį, todėl čia lyja mažai, o dėl Golfo srovės vandens temperatūra vasarą būna apie +26 °C, o žiemą apie +17 °C.

Levados

Madeiros salos šiaurės pietuose – drėgna, o pietryčiuose – sausa. Dėl to XVI amžiuje portugalai pradėjo statyti levadas arba kitaip vadinamus kanalus, kurie pernešdavo vandenį į agronominius regionus salos pietuose. Paskutinė levada buvo pastatyta 1940-aisiais metais. Kadangi Madeira yra labai kalnuota, todėl levadų statymas buvo sudėtingas, dažnai toks darbas buvo paskirtas nusikaltėliams ar vergams.
Šiandien levados ne tik tiekia vandenį į pietrytines salos dalis, bet ir gamina elektros energiją. Jos driekiasi daugiau nei 2170 kilometrų ir yra sudariusios nuostabų pasivaikščiojimui skirtų kelių tinklą. Kai kurie keliukai yra skirti lengvam pasivaikščiojimui per nuostabias kaimo vietoves, tačiau kiti yra siauri, apgriuvę, kur bet koks paslydimas gali reikšti rimtą sužeidimą. Pasivaikščiojimas levadomis yra viena pagrindinių turistų atrakcijų, nes tik vaikščiodamas levadomis gali pamatyti visą nuostabiąją Madeiros gamtą, pamatyti pirmykštį laurų mišką ir daugybę nematytų augalų.

Demografija

Kai portugalai atrado Madeiros salą (~1419 metais), ji buvo visiškai neapgyvendinta žmonių, joje negyveno net aborigenai. Tuomet sala buvo apgyvendinta portugalų, ypač ūkininkų, kurie pasivadino madeiriečiais ir buvo laikomi portugalais iki kol neišsikovojo būti atskiru autonominiu regionu su savita kultūra. Šiandien madeiriečių yra viso labo šiek tiek daugiau nei 250 tūkstančių.

Virtuvė

Tradiciniai miltiniai gaminiai Madeiroje dažniausiai susideda iš vietinių ingridientų. Vienas iš dažniausiai naudojamų – cukranendrių medus – melasa (sirupas). Tradicinis madeiriečių pyragas yra to paties cukranendrių medaus ir vadinamas – Bolo de mel. Pasak pardavėjų, šis pyragas niekada nėra pjaustomas peiliu, jis turi būti laužomas į gabalėlius tiesiog rankomis.
Siekiant visame pasaulyje garsinti Madeiros virtvę, kiekvieną lapkritį Madeiroje vyksta gurmanų festivalis. Festivalio metu čia susirenka patyrę virėjai iš viso pasaulio ir savo patirtimi dalindamiesi su vietiniais jaunaisiais virėjais bando ruošti naujus receptus, naudodami tradicinius Madeiros produktus, tokius kaip madeiros vynas, vietinė žuvis ir kita.

Jei tau patinka egzotiška gamta, nori paragauti nuostabaus maisto ir praleisti atostogas aktyviai (o ne tik gulėdamas paplūdimyje ir degindamasis), tu tiesiog privalai aplankyti Madeirą. Tai bus tikras rojus tau!

Sem comentários:

Enviar um comentário