27.3.10

SINTRA



Sintra yra viena iš tų magiškų vietovių, kuriose natūralus gamtos grožis, persipindamas su žmogaus kūriniais, kelia itin nuostabias ir nepakartojamas emocijas, neleidžiančias nustoti stebėtis supančiu grožiu. Kaip tik todėl 1995m. Gruodžio 6 dieną UNESCO organizacijos devynioliktos sesijos metu šis miestas pripažintas pasaulio paveldo bei kultūrinio kraštovaizdžio vieta. Dėl šių savo ypatybių Sintra nuo seno buvo itin vertinama senovės karalių ir kunigaikščių kaip nuostabus kurortas, o rašytojų ir poetų tiesiog garbinama dėl nepakartojamai įkvepiančios aplinkos

Natūralų gamtovaizdį puikiai papildo stulbinančio grožio rūmai, atsiradę amžių bėgyje. Vienas žaviausių to įrodymų - įspūdingas romantinio laikotarpio palikimas – Penos rūmai, įsitaisę ant vieno iš kalnų viršūnių. O taip pat – Seteais rūmai, dabar paversti elegantišku viešbučiu ar Monserrate rezidencija, garsėjanti savo nuostabiais sodais, kuriuose galima rasti egzotinių augalų, kurių niekur daugiau Portugalijoje negalima aptikti.

Natūralaus gamtovaizdžio magija, paslaptinga migla, vandens ir žalumos žaismingumas kuria ypatingą atmosferą, įkvepiančią kurti meną. Norint kuo daugiau žmonių supažindinti su šios vietovės ypatinga kultūros atmosfera, Sintroje organizuojami renginiai, kuriuose siekiama sujungti kraštovaizdžio grožį meno išraiškose. Vienas iš tokių renginių – tai Sintros muzikinis festivalis. Jo metu klasikinė muzika skamba atviroje erdvėje, kurdama intymų ir kartu abipusį santykį tarp kūrėjo, publikos bei gamtos.Be šio festivalio mieste organizuojami ir kitokie renginiai, praskaidrinantys kasdienybės erdvę gyvais naujų kultūrinių išgyvenimų potyriais bei dovanojantys begalę nuostabių akimirkų. Tai istorinio paveldo, dailės, skulptūros, amatų, fotografijos parodos; kartu nedera pamiršti ir Didžiojo Teatro festivalio, kuris itin populiarina vaidybos meno populiarėjimą tarp vietinių; o kur dar gausybė konferencijų, seminarų ... tokia renginių įvairovė net susuka galvą ir tuo pačiu patvirtina Sintra esant viena gyviausių kultūra alsuojančių vietovių.

Kalbant apie Sintros miestą, negalima nepaminėti nepakartojamų vietinių konditerijos šedevrų. Ypač vertinamos Travesseiros - tai purios tešlos gaminai su saldžiu maišytu įdaru. Kitas saldumynų karalius – garsusis sūrio pyragas, kuriuo, anot rašytinių istorinių dokumentų, vaišintasi pradėta jau net dvyliktame amžiuje.

Taigi, susipažinus su šiomis Sintros miesto ypatybėmis, galima drąsiai pritarti dar aštuonioliktame amžiuje Robertas Southey išsakytam taikliam pastebėjimui - visa tai kartu su nuoširdžiu vietinių svetingumu, gyvu kultūriniu gyvenimu, nepaprastai grynu oru bei nuostabiais paplūdimiais šalia Atlanto vandenyno paverčia Sintrą „palaimingiausia vieta šių laikų gyvenamajame pasaulyje“.

Sem comentários:

Enviar um comentário