8.12.10

Vasco Araujo (LT)




Vasco Araujo šiuolaikinio Portugalų mento kūrėjas, dirbantis įvairiomis medijomis, vertinamas dėl subtilių instaliacijų, video ir fotografijų. Jis nagrinėja politines bendruomenės realijas ir kultūrinius stereotipus. Jis taip pat susitelkia ties asmenybės sudėtingumu ir tapatybės klausimais. Araujo stebina tuo, jog jis derina tai kas natūralu su tuo kas dirbtina. Perukai, juostos ir porcelianas tai menininko mėgiamos priemonės, kurias meninkas naudoja tam, kad perteiktų koncepciją ir prasmę. Jis taip pat derina tekstą, muziką ir vizualines priemones ir teigia, jog meno kūrinys tai materialųjų, poetinių ir vizualiųjų elementų sintezė.

Araujo gimė 1975 Lisabonoje. Studijų metais gavo skulptūros diplomą, vėliau mokėsi dailiųjų menų ir fotografijos mokykloje. Araujo yra organizavęs autorines taip pat ir bendras parodas daugelyje Europos šalių tokių kaip Italija, Ispanija, Vengrija ir Vokietija. Taip pat jis pristatė savo darbus Australijoje ir Jungtinėse Valstijose.

Tai, jog Araujo turi muzikinį išsilavinimą, (jis operos solistas) daro didžiulę įtaką jo darbams. Pavyzdžiui, vaizdo klipas „Mergina iš auksinių vakarų“, kuris gavo tarptautinį pripažinimą, kai buvo pistatytas 2005 Venecijos bienalėje, perpasakoja įžymios Giacomo Puccini 1910-ųjų operos siužetą, tačiau skirtumas tas, jog Araujo istorija vyksta Amerikos Vakaruose devyniolikto amžiaus antrojo pusėje. Araujo lygina kovą dėl jėgos apibūdintą Puccini operoje ir valdžios troškimą Amerikos istorijoje. Pasakotojas kalba apie teisingumą ir neteisingumą, diskutuoja apie pagrindines žmogaus teisių problemas ir žmonių tarpusavio santykius. Viena iš svarbiausių šio video idėjų ta, kad vos tik žmogus pakeičia požiūrį, staiga jis atranda naujus faktus, žodžius ir dalykus.

Kitas puikus pavyzdys, tai video pavadinimu “Duettino“, kuriame vyras įkūnija du veikėjus. Tekstas paimtas iš gerai žinomos operos Don Džiovani, tai Džiovani ir Zerlinos duetas. Video veikėjas išreiškia virtinę jausmų, tokių kaip vienatvė, aistra ir kančia.

„Far de Donna“ pasakoja istoriją apie berniuką, kuris atranda, kad gali dainuoti tą pačią dieną, kai jo motina staiga praranda savo balsą. Istorija atspindi Edipo įvaizdį, kuriuo Araujo siekia pabrėžti žmonių prigimtį ir parodyti, kad nors ir laikas bėga, ji stipriai nepasikeitė, nes mes iki šiol bijome tų pačių dalykų, kenčiame nuo tų pačių skaudulių ir darome tuos pačius nusikaltimus kaip ir anksčiau.

Pati naujausia Araujo paroda pavadinimu ‘Būti kitokiu” buvo pristatyta Šiuolaikinio meno Baltų centre Jungtinėje Karalystėje. Ši paroda žvelgia į pašaliečio jausmus ir visuomenės stereotipus. Video buvo įkvėptas Bendžamino Briteno operos “Peteris Grimas”, kuri pasakoja apie žveją užgauliojamą vietinių kaimo gyventojų. Autorių domina surasti atsakymą į klausimą, kodėl tam tikri bendruomenės nariai yra atstumiami.

Palankiai kritikų įvertintame video "Eco" Araujo domisi įvairių žmonių ir elementų santykiais. Jis teigia, jog faktų nėra, yra tik interpretacijos. Anot Araujo, realybė tai vaidinimas. Jis teigia, jog yra daugybė realybių taip pat kaip ir daugybė vainimų. Todėl mes visi nuolat vaidiname. Dabar mes esame vienokie, bet kai išeiname į gatvę tampame visai kitokiais.


Video "Eco" 2008

Sem comentários:

Enviar um comentário