23.10.09

Pedro Álvares Cabral (1467 -1520) buvo portugalų jūrininkas, keliautojas ir tyrinėtojas.Jis pirmasis pasiekė Brazilijos krantus (balandžio 22d.1500m.).Manoma, kad Cabral gimė Belmonte, Beira Baixa – Portugalijos provincijoje.Jis buvo trečias vaikas šeimoje, tėvas – Fernão Cabral ( Belmonte gubernatorius), mama – Isabel de Queirós, jis buvo vedęs žymaus Fernando de Castro dukrą Isabel de Castro.Jis turėjo puikią mokymo navigaciją ir daug patirties kaip jūreivis. Karalius Manuelis I leido kompetentingai tęsti Vasco de Gama darbą.
Cabral misija buvo įsteigti nuolatinius prekybinius ryšius ir įvesti krikščionybę, net jei reikėtų panaudoti smurtą.Suprantama, turtingi Florentinos pirkliai prisidėjo prie laivų aprūpinimo bei buvo leista kunigams prisijungti prie ekspedicijos.Su kapitonais įgulą sudarė 13laivų ir 1,500 vyrų tarp kurių buvo Bartolomen Dias, Pêro Vaz de Cominha, Sancho de Tovar ir Nicolau Coelho.Pastarasis buvo Vasco de Gamos kompanionas, Vasco de Gama jam davė tam tikrus žinomo reiso nurodymus.
Trylikos laivų įgula paliko 9d.1500m ir plaukė į pietus.Balandžio 21d.buvo pamatytas kalnas, kuriam suteikė Montal Pascoal vardą, balandžio 22d. Cabral pasiekė Brazilijos pakrantę, o 25d įgula išsilaipino uoste, pavadintu Porto Seguro. Iš pradžių buvo tikima, kad nauja atrasta žemė yra sala.Jai buvo suteiktas tiesos kryžių vardas( Island of Vera Cruz) bei iškeltas kryžius.
Cabral mirė apie1520m, palaidotas Santarém vienuolyne Portugalijoje.Jis buvo pagerbtas pašto ženkluose , taip pat ir Brazilijoje sausio 1d 1900m. minint 400m atradimo metines.

Sem comentários:

Enviar um comentário