19.4.10

João Paulo Feliciano







„Meninis mąstymas įsiterpia daugumoje, ką aš darau, bet mano modus operandi nėra išimtinai menininkas“. Ši citata atrodo apibendrina produktyvią jėgą, slypinčią už João Paulo Feliciano, vizualiojo meno kūrėjo, muzikanto, dailininko, meno projektų rengėjo ir kultūros vadybininko, daugialypės veiklos. Bandant iš naujo sujungti meną ir gyvenimą, propaguojant populiariąją kultūrą ir reiškiant skirtingas menines kalbas per nepriklausomas ir papildančias ribas bei kūrybinės produkcijos sritis, šis menininko darbas visiškai užpildo išplėstas erdves, kurias aprėpia pasaulinės multimedijos.

João Paulo Feliciano visada ištiria ribas ir galimus trukdžius tarp meno kalbos ir populiariosios miesto kultūros aspektų. Kai yra suformuojami šiuolaikiniai požiūriai ir gyvenimo stilius, būtent paremti eksperimentinės dizaino ir muzikos apraiškų arba kai jie atsiranda dėl siūlomos sankirtos tarp meno ir ypatingos bendruomenės koncepcijos.

Viena iš daugialypės Feliciano veiklos sričių yra muzikos projektai. Jo muzikos projektai įtraukė tokias grupes kaip Tina and the Top Ten ir No Noise Reduction. Abi atliko pasirodymus plačiai per visą Portugaliją įvairiose vietose ir įkūrė legendinę avantgardinio roko grupę Sonic Youth Lisabonoje. Feliciano kūrinys vėliau turėtų būti naudojamas kaip alternatyvus viršelis Sonic Youth's Experimental Jet Set, Trash and No Star.

Toliau kalbant apie parodas, viena mėgiamiausių man Feliciano solo parodų yra „Muzikos pamokos“, parodyta 2008 metais. 2009 metais ši paroda pasirodė ir Lietuvoje kartu su Lauros Garbštienės paroda.

Dar viena garsi João Paulo Feliciano paroda/projektas „The Blues Quartet“.

http://www.youtube.com/watch?v=tetl3VzUmvA

Tai garso ir šviesos skulptūra-instaliacija, nagrinėjanti jų tarpusavio fonetinio ir vzualinio meno sąsajas. Keturi skirtingi žibintai stovi vertikaliai stalo-scenos kampuose. Ant stalo dvi tamsiai mėlynos plokštumos susikirsdamos dalina erdvė į keturias dalis. Keturi žibintai mirksi reaguodami į muzikos grojimo garsą, sukurdamos atspindį, skaidrumą ir priešpriešas; nenusakoma šviesos, spalvos ir garso choreografija. Norėdami suprasti, koks nepakartojamas buvo šis darbas siūlau pasižiūrėti video:

http://www.youtube.com/watch?v=276M7ppwDes

Tai tikrai manau ne viskas, ką João Paulo Feliciano gali parodyti. Laukime, kuo dar šis menininkas mus nustebins.

Sem comentários:

Enviar um comentário