3.4.10

Joaquim de Almeida (lit)

Joaquim António Portugal Baptista de Almeida - portugalų kilmės aktorius, užkariavęs tarptautinio kino industriją. Amerikiečiams jis – elegantiškas blogas vyrukas, turintis žemą, kiek prikimusį, todėl gana „grėsmingai“ skambantį balso tembrą ("24", "Desperado", "Už priešo linijos", "Bėglių medžiotojai", "CSI Majamis"). Europiečiams – įvairialypė asmenybė, puikiai tinkanti tiek jausmingo vyro ("Žemės širdis", "53 žiemos dienos", "Šeimos portretas", "Pagunda"), tiek bohemiško dailininko vaidmenims ("Oskaras. Siurrealizmo aistra"). Tačiau svarbiausia, kad bet kuriame amplua šis aktorius sugeba sulaukti plataus žiūrovų rato simpatijų.
Joaquim de Almeida gimė Lisabonoje 1957-ųjų pavasarį, tačiau sulaukęs pilnametystės ir negalėdamas rinktis meno studijų (po vadinamosios Gvazdikų revoliucijos Lisabonos konservatorija buvo laikinai uždaryta) nusprendė palikti savo šalį ir išvykti į Vieną. Čia jis praleido du metus, dirbdamas įvairiausius darbus (teko būti netgi sodininku Zairo ambasadoje), ir susipažino su pirmąja žmona, austrų pianiste Maria Cecilia de Almeida. Būtent ši pažintis leido Joaquim pagaliau pasukti aktorystės keliu – kadangi Maria Cecilia gavo stipendiją muzikos studijoms Amerikoje, 1977-aisiais jiedu persikėlė į Niujorką, ir Joaquim čia pradėjo mokytis aktorių studijoje, o netrukus ir vaidinti Niujorko Šekspyro festivaliuose. Taip prasidėjo vienu sėkmingiausių iš Portugalijos kilusių aktorių, užkariavusių tarptautinio kino areną, laikomo Joaquim del Almeida karjera. Gebėjimas laisvai kalbėti penkiomis užsienio kalbomis (anglų, prancūzų, italų, ispanų ir vokiečių) šiam aktoriui savo talentą parodyti leido ne tik JAV bei gimtojoje Portugalijoje (kur jis, beje, visada mielai dirba), bet ir kitose Europos šalyse, taip pat, Meksikoje, Argentinoje bei Brazilijoje.
Joaquim yra atlikęs daugiau nei 70 įvairiausių vaidmenų kino filmuose bei TV serialuose. Nors Lietuvos žiūrovams jis geriau pažįstamas kaip nenaudėlis iš amerikietiškų kriminalinių dramų ar trilerių, pats aktorius labiau mėgsta jausmingesnius ir įvairesnius vaidmenis Europos režisierių filmuose. Gal todėl ir vaidindamas minėtus nenaudėlius Joaquim stengiasi jų nestereotipizuoti, suteikti įdomesnių bruožų, jautrumo, nes, anot paties aktoriaus, ir blogi vyrukai turi jausmus. Visgi paskutiniuose interviu aktorius džiaugiasi, kad tokių vyrukų vaidmenų jam tenka vis mažiau net ir JAV režisierių filmuose ("Deganti dykuma", "Virtuvė").

Įdomu tai, kad daug vaidinęs tiek Pietų, tiek Šiaurės Amerikoje, visgi daugiausia pripažinimo ir apdovanojimų Joaquim de Almeida sulaukė gimtojoje Portugalijoje. Avancos kino forume jis buvo apdovanotas kaip geriausias aktorius už dailininko Óscar Domínguez vaidmenį filme "Oskaras. Siurrealizmo aistra", be to tėvynė savo tautietį net tris kartus pamalonino Auksinio Gaublio apdovanojimais bei skyrė Auksinį Delfiną Festroia festivalyje už pasiekimus visos karjeros metu.

Tačiau nei apdovanojimai, nei faktas, kad Portugalijoje gyvena du jo vaikai (sūnus Lourenço iš pirmosios santuokos bei dukra Maria iš antrosios) nepaskatino Joaquim grįžti, 2005-aisiais jis tapo JAV piliečiu. Ir nors aktorius dažnai atvyksta į Portugaliją, anot jo paties, čia smagu tik atostogauti, nes verslui ir kinui ši šalis per maža.

Sem comentários:

Enviar um comentário