7.12.09

Jose Saramago


Jose Saramago

José de Sousa Saramago (g. 1922 lapkričio 16 d.) yra Nobelio premijos laureatas portugalų rašytojas, dramaturgas ir žurnalistas. Jo kūriniuose( kai kurie iš jų gali būti vertinami kaip Alegorija) dažnai aptinkamas naikinamasis požiūrs į istorinius įvykius, pabrėždamas žmogaus faktorius. Saramago buvo apdovanotas Nobelio literatūros premija 1998 metais. Jis įkūrė Nacionalinį kultūros gynybos frontą(Lisabona, 1992). Jis šiuo metu gyvena Lanzarote, Kanarų salose, Ispanija.
Saramago gimė bežemių valstiečių šeimoje Azinhagoje, Portugalijoje, mažaame kaime Ribatejo provincijoje apie šimtą kilometrų į šiaurės rytus nuo Lisabonos. Jo tėvai buvo José de Sousa ir Maria de Piedade. „Saramago“ laukinis žolinis augalas žinomas anglų kalba kaip laukinis ridikas, buvo jo tėvo šeimos slapyvardis, ir buvo atsitiktinai įtrauktas į jo vardą registruojant jo gimimą. 1924 Saramago su savo šeima persikėlė į Lisaboną, kur jo tėvas pradėjo dirbti policininku. Po kelių mėnesių, kai šeima persikėlė į sostinę, jo brolis Francisco, vyresnis už Saramago du metus, mirė. Saramago praleido atostogas kartu su seneliais kaime vadinamame Azinhaga. Kai jo senelis patyrė insultą ir buvo išvežtas gydyti į Lisaboną, Saramago priminė: „Jis atėjo į savo namo kiemą, kur buvo keletas medžių, figų medžiai, alyvmedžių. Ir jis atėjo vienas po kito, apkabindamas medžius ir verkdamas, atsisveikindamas su jais, nes jis žinojo, jis nesugrįš. Pamatyti tai, išgyventi tai ir heigu tai neženklins jūsų gyvenimo“;, Saramago sakė“ Tu neturi jausmų“ . Nors Saramago buvo geras mokinys, jo tėvai negalėjo leisti lankyti jam vidurinės mokyklos, ir vietoj to perkelė jį į technikos mokyklą, kai jam buvo 12 metų. Baigęs ją, jis dirbo automobilių mechaniku dvejus metus. Vėliau dirbo vertėju, po to žurnalistu. Jis buvo žurnalisto padėjėjas laikraštyje Diário de Notícias , bet 1975 po politinių įvykių jis turėjo išvykti. Po vertėjo darbo jis galėjo save parengti rašytojo darbui. Saramago buvo vedęs Ilda Reis 1944 metais. Jų vienintelis vaikas, Violante, gimė 1947 metais. Nuo 1988 Saramago buvo susituokęs su Ispanijos žurnaliste Pilar del Rio, kuri yra oficiali jo knygų vertėja į ispanų kalbą.
José Saramago buvo penkiasdešimties, kai jis laimėjo tarptautinį pripažinimą, jo publikacija „Baltasar ir Blimunda“ išvedė jį į tarptautinį skaitytojų dėmesį. Šis romanas laimėjo Portugalijos PEN klubo apdovanojimą. Saramago buvo Portugalijos komunistų partijos narys nuo 1969 m., taip pat ateistas ir pesimistas. Jo pažiūros sukėlė daug ginčų Portugalijoje, ypač po „Evangelijos Pagal Jėzų Kristų“ paskelbimo. Šalies katalikų bendruomenės nariai buvo pasipiktinę Saramago Jėzaus reprezentavimą kaip klystančio žmogaus. Portugalijos konservatorių vyriausybė neleido Saramago darbui pretenduoti į Europos literatūros premija, teigdama, kad ji įžeidė katalikų bendruomenę. To pasekoje, Saramago ir jo žmona persikėlė į Lanzarote, Kanarų salas.

Sem comentários:

Enviar um comentário